HAEMUS 2007- 1

 

Németh Ákos

A régi csúnya idők

 

 

A Malko Teatrónak nincs honlapja. Például a Sirály nevű kult hely oldalán leli fel az ember legutóbbi előadást, melynek címe a kissé talányos „A szabad…”, és egy versről illetve a vers okozta dilemmákról szól. Okozhat ugyanis a költészet fejfájást, és a szóban forgó vers költőjének okozott is. Ami a formabontó előadás erénye azonban, hogy elegánsan kerülgeti az aktuálpolitika Szkülláit és Karübdiszeit, mégpedig oly módon, mintha nem is léteznének. Holott mi sem volna alkalmasabb egy kis (bármilyenirányú) politikai tüntetésre, mint az alábbi téma.

 

Idős, rokonszenves úr (a „bácsi” talán dehonesztáló volna) felvételről bolgárul beszél. Így kezdődik a Sirály-beli előadás. Nem tudni él-e még ma is az úr, nem tudni, mit szólt (volna) élete jelentős fordulatának színpadi adaptációjához. Arról beszél, hogy rokonszenvezett a magyarokkal. Máris rokonszenvezünk vele. Költő, és verset írt a szabadságról, amelyet egy adott pillanatban (1956 őszéről van szó) Magyarország neve fémjelzett számára. A vers névtelenül, röpirat formájában készült, szintén 56-ban, amikor ugyanis nagyon is politika volt a vers és politikus a művelője. A titkos szerző lebukott, meghurcolták érte.

 

Tragikus téma.

 

Az előadás rendezője (aki játszik is a darabban), C. Nagy István jó ízléssel vette észre, hogy a mondandó (különösen a valóban véres magyar 56 mellé rendelve) nem feltétlenül kívánja meg a tragikus vonalvezetést, az előadás olykor egyenesen frivol eszközöket használ, így például a zenei garnírung korabeli kuplékból áll össze, ami így minden hatásvadászatot mellőzve ellenpontozza a tragikus témát, és valóban remek szórakozást kínál. Az előadás végén elhangzó tercett, ha szabad ezt a kifejezést használni: egyszerűen bájos, szívesen hallgatná akár hosszabban is az ember. Szinte el is felejtjük, miről is szól? A régi szép időkről.

 

Nem tudom, hány bolgár él Magyarországon, és mennyi Budapesten, azt végképp nem, mennyi élményük lehet, másodkézből, esetleg személyesen 56-ról. Nem tudom, milyen hatással lehet rájuk ez az előadás, mennyire távoli Magyarország térben és 56 időben.

 

Talán csak egzotikum, távoli rokonok régi ügye.

 

De jó tudni, hogy van bolgár, aki emlékezik ezzel a sikerült előadással.

 

A régi csúnya időkre.

 

Malko Teatro nyelv menü Lang HU Lang BG Lang EN