Kultúr Part 2008. december 8.

Egy férfi és egy nő a határon

 

Határeset - A Malko Teatro előadása

 

Kultúr Part

 

2008. december 8.  Marsalkó Eszter

 

 

A Malko Teatro bolgár kisebbségi színház. Sose gondoltam, hogy létezik Budapesten bolgár kisebbségi színház. Viszont legalább ötvenen tudták, mert a Merlin kamaratermében nem maradt szabad hely a Kortárs Drámafesztivál keretén belül megrendezett előadáson. Az egyik alapító, C. Nagy István Határeset című egyfelvonásosát játszotta Hadzsikosztova Gabriella (a másik alapító) és Rusz Milán.

A darab könnyed kabaréjelenetként indul – egy szerb határőr minden ok nélkül feltartóztat egy Magyarországon élő bolgár nőt a magyar-szerb határon. A közönség soraiban jóízű és rendszeres nevetést kelt a szerbeket nemzet-karakterológiai alapon jellemző szituáció. A két szereplő között idővel komoly társadalmi témák is felmerülnek – a modern bürokrácia fojtogató jelenléte a mindennapi életben, és a balkáni háború hasonlóan fojtogató jelenléte az emberek emlékezetében. A kabaréhangulat időről-időre eloszlik, mélyen tragikus pillanatok hozzák közelebb egymáshoz a nőt, a férfit és a közönséget. Aztán - hol könnyedén, hol csikorogva - visszatérünk a vicces kerékvágásba.

 

Mindezt azért írtam le, hogy érzékeltessem, milyen nehéz feladatot vállalt a Malko Teatro. Már C. Nagy István író magasra tette a lécet: a kabarétréfát próbálta ötvözni Magyarország és a Balkán társadalmi kórképével. A végeredmény többé-kevésbé jó ritmusú, ámde dramaturgiailag nagyon is kiszámítható egyfelvonásos Molnár Ferenc és Szép Ernő modorában. Ez azt is jelenti, hogy néhol vállaltan érzelgős, sőt: melodramatikus a szöveg, máshol pedig idegőrlően nehézkes poénokat is megenged magának a szerző.

 

 

A lazaság valahogy az egész Malko Teatro-jelenségre jellemző. Nem mondom, hogy időnként nem fogtam a fejem a zenészek jelenetei közben, akik diákszínjátszó-színvonalon próbáltak muzsikus cigányokat karikírozni. Néha kicsit kínosan éreztem magam, mikor egy-egy mélypszichológiailag revelatív, ámde annál közhelyesebb pár percet kellett végignéznem. Egészében véve mégsem ez számított. Sokkal fontosabb volt látni, hogy mennyi munka van ebben a produkcióban, mennyi hit és elszántság, hogy Hadzsikosztova Gabriella és Rusz Milán milyen lendülettel vesz részt az előadásban. És ez a lendület mindannyiunkra átragadt – ennek köszönhető, hogy nem álltunk meg a kevésbé sikerült momentumokon keseregni, hanem képesek voltunk együtt megélni a valóban humoros vagy tragikus pillanatokat.

 

 

Malko Teatro nyelv menü Lang HU Lang BG Lang EN