2010. évi Közhasznúsági jelentés pdf

 

Közhasznú BESZÁMOLÓ
Alternatív Művészeti Alapítvány 2010 évi tevékenysége címszavakban: 


2 színházi bemutató létrehozásának megszervezése, lebonyolítása

n  BALKÁN EXPRESS - zenés tragi-komi-fantazi

n  ANYÁK – zenés irodalmi performance magyarul, németül, bolgárul

 

·         63 előadást tartottunk három nyelven Budapesten és  vidéken és 8 előadást külföldön.


·         Az „Elada Pinyo és az idő” című darabunkkal részt vettünk az

„International Drumev Theatre Feasts” elnevezésű fesztiválra,    Sumenben, Bulgáriában május 11. és 16. között.


·         Az „Elada Pinyo és az idő” című darabunkkal részt vettünk a „Festival For Mono-Drama, Bitola” elnevezésű fesztiválra Bitolában, Macedoniában június 19-én.


·         Az „Elada Pinyo és az idő” című darabunkkal részt vettünk a Plovdivi  „Szcena na krastopat”  elnevezésű nemzetközi színházi fesztiválra Bulgáriában, szeptember 22.-én.


·         Szeptemberre meghívást kaptunk a Sztara Zagorai Színháztól, ahol társulatunk két tagja – C. Nagy István és Hadzsikosztova Gabriella commedia del’arte workshopot tartott az ottani társulatnak. A workshop után C. Nagy István egy commedia del’arte előadást rendezett október  bemutatóval.


·         A „Without frontiers című előadásunkkal vendégszerepeltünk Szófiában a Teatar Vazrazsdanéban, március 21.-én és május 24.-én.


·         A Szófiai Teatar Atelie 313 nevű alternatív színházban vendégszerepeltünk az Elada Pinyo és az idő című előadásunkkal.


·         Szeptember 20.-án vendégszerepeltünk Sztara Zagorában, Bulgáriában, az Elada Pinyo és az idő című előadásunkkal.


·         Megszerveztük a Nikolaj Hajtov Rodopei Drámai Színház vendégjátékát Budapesten Tasnádi István „Nézőművészeti Főiskola” című darabjával. Színházunk művészeti vezetője – Hadzsikosztova Gabriella fordította bolgár nyelvre. Színházunk főrendezője C. Nagy István az előadás rendezője.


·         Vendégszerepeltünk Marosvásárhelyen és környéken a „Fonalmese” című előadásunkkal.


·         Részt vettünk a Szegedi Őszi fesztiválon a „Balkán Express” című előadásunkkal a Régi Zsinagógában, a „Szavak és gondolatok" című performancet pedig bemutattuk a Millenáris Kávézó kamaratermében. Segítséget nyújtottuk a fesztivál keretein belül megrendezendő bolgár kulturális hét megszervezésében, külföldi vendégek meghívásában.


·         Közönségtalálkozókat is szerveztünk Magyarországi és külföldi előadásaink után.


·         Fordításra méltó magyar, német és bolgár színdarabokat kerestünk és ajánlottunk színházaknak mindhárom országban.


·         Több gyermekrendezvényt szerveztünk és azokon a legsikeresebb interaktív gyerekelőadásainkat játszottuk.


·         Folytattuk kutatómunkánkat is. Ebben az évben a trák régióban sikerült gyűjtenünk még élő népszokásokat, dalokat, népművészeti tárgyakat. Az összegyűjtött anyagot a későbbiekben, majd előadásainkban szeretnénk felhasználni.


·         Bővítettük a saját weboldalunkat: www.malkoteatro.hu, ahol megtalálható minden a színházunkhoz kapcsolódó információ.


·         Zenetárunkat, könyvtárunkat, technikai felszereltségünket sikerült bővíteni.


·         A Bolgár Művelődési Házban 10 alkalomból álló bolgár filmklubot szerveztünk. Ennek keretein belül bemutattuk a kortárs bolgár filmművészet jeles alkotásait és alkotóit.


·         Közreműködtünk a BULFESZT magas színvonalú lebonyolításában.


·         Folytattuk az általunk létrehozott Irodalmi kávéházat a Bolgár Művelődési Házban, ahol performance jellegű felolvasóestéket tartunk híres magyar színészek közreműködésével, bemutatva kortárs és klasszikus, magyar, bolgár és német irodalmi műveket és írókat. Az Irodalmi Kávéházban 2007 januárjától Kávé autogrammal címmel új sorozat indult, amelynek keretében minden alkalommal egy-egy híres magyar színművészt hívunk meg, aki bolgár, német és magyar írók műveiből magyar nyelven olvas fel a közönségnek, a Malko Teatro színésze pedig bolgár vagy német nyelven mutat be irodalmi részleteket, a felolvasóesteket filmvetítések és beszélgetések színesítik. Az est végén a sztárvendég autogramot oszt a megjelenteknek. Az Irodalmi Kávéház lényeges szerepet tölt be a fiatal generáció nevelésében, felébreszti a mai fiatalokban az olvasás iránti vágyat. Fontos bebizonyítani, hogy könyvet olvasni egy rítus, hogy fontos befogadni egy irodalmi szöveget, megtapasztalni az élő szó mágikus erejét. Véleményünk szerint ez segítséget nyújt az oktatásban is.


·         Segítséget nyújtattunk a bolgár közösség rendezvényeinek létrehozásában, és részt veszünk a nemzetiségi bemutatkozó esteken.


·         Részt vettünk az Arcuszfesten.

 


Ebben az évben a két új bemutató mellett, az eddig létrehozott produkcióink között repertoáron tartattunk 13 produkciót. 3 interaktív gyerekelőadást, egy ifjúsági előadást és 9 felnőtt előadást, három nyelven.

Malko Teatro nyelv menü Lang HU Lang BG Lang EN